U vezi kvalitetne stoke kontaktirajte stručnjake - kontaktirajte nas!
 
 

Ostala stoka

Uzgajivači u Njemačkoj drže više od 15 mliječnih i dvonamjenskih pasmina i otprilike 25 mesnih pasmina. INTERBOVES Vam može isporučiti bilo koju pasminu iz ove široke palete. Na taj ćete način pronaći upravo onu pasminu, koja najviše odgovara uvjetima managementa, lokaciji, krmnoj bazi i marketinškom potencijalu Vaše farme.

Detaljne informacije o glavnim pasminama s najvećim brojem umatičenih grla možete pronaći na zasebnim izbornicima ovih stranica.

U nastavku dajemo kratak prikaz ostalih njemačkih mliječnih i mesnih pasmina. Ukoliko ne pronađete pasminu koja vas zanima, slobodno nam se javite upitom za detaljnije informacije o željenoj pasmini.

Njemački Jersey (‘Đersi’)

German Jersey

Njemački Jersey rasprostranjen je po čitavoj zemlji. Posebnosti pasmine su lako teljenje i ranozrelost jersey junica. U usporedbi s drugim pasminama a s obzirom na svoju težinu, jersey krave daju najveću količinu mlijeka, masti i proteina. Mlijeko jersey krava postiže najveću cijenu po kilogramu zbog visokog sadržaja masti i proteina, a ujedno je izvrsno za proizvodnju sira.

Činjenice i podaci za 2007. god.:
umatičenih krava: 2.003
Ø proizvodnja mlijeka (kg/laktacija): 5.896
Ø sadržaj masti (%): 5,74
Ø sadržaj proteina (%): 4,04
međutelidbeni interval (dana): 398

Njemački Angler (‘Crveno govedo’)

Red Cattle

Njemački Angler iz Sjevernog Schleswig-Holstein-a čini najveću podgrupu unutar grupe njemačkih crvenih goveda. Crvena goveda su poznata po profitabilnom odnosu ukupnog utroška hrane s jedne strane i proizvodnje mlijeka, laganog teljenja, niskih gubitaka pri teljenju, čvrstih papaka i zdravih nogu s druge strane. Važnu odliku crvenih goveda čini odlično prilagođavanje svim klimatskim uvjetima.

Činjenice i podaci za 2007. god.:
umatičenih krava: 13.224
Ø proizvodnja mlijeka (kg/laktacija): 7.969
Ø sadržaj masti (%): 4,70
Ø sadržaj proteina (%): 3,64
međutelidbeni interval (dana): 389

Njemački Vorder- & Hinterwälder

German Vorder- & Hinterwälder

Uzgojno područje njemačkih Vorderwälder i Hinterwälder goveda nalazi se na planinskim predjelima Schwarzwald-a u Baden-Württemberg-u. Pasmina se posebno dobro prilagođava teškim okološnim, klimatskim i hranidbenim uvjetima na svom uzgojnom području. U uzgojnom programu posebna pažnja se posvećuje dugovječnosti i otpornosti. Navedene karekteristike čine ovu pasminu idealnim izborom za područja ekstremnih uvjeta.

Činjenice & podaci za 2007. god:
ukupna populacija: ~ 51.000
umatičenih krava: 7.005
međutelidbeni interval (dana): 385
starost pri prvom teljenju (mjeseci): 32,1
dnevni prirast bikova (g/day): > 1.270

 

  Hinterwälder Vorderwälder  
Ø proizvodnja mlijeka (kg/laktacija): 3.388 5.448  
Ø sadržaj masti (%): 4,05 4,16  
Ø sadržaj proteina (%): 3,45 3,35  

cows >krava starijih od 8 godina (% populacije):

31,4 19,7 (all breeds) (12,1)

 

Sivo tirolsko govedo ('Grauvieh')

Grey Alpine

Sivo tirolsko govedo je tipična planinska pasmina koja je rasprostranjena u području Alpa i Dolomita u Austriji i Italiji. Ova goveda su jednostavna, skromnih su zahtjeva, posjeduju jak instinkt u pronalaženju hrane na pašnjacima i imaju sposobnost efikasne konverzije čak i grube vegetacije.

Krave ove pasmine su srednje veličine, izvrstnog fertiliteta i dugovječnosti; papci tirolskog sivog goveda iznimno su čvrsti.

S obzirom na ekstenzivne uvjete u uzgojnom području, tirolsko sivo govedo ima visoku proizvodnju mlijeka i mesa izvrsne kvalitete.

Činjenice & podaci za 2007. god:
ukupna populacija: ~ 42.114 
umatičenih krava: 11.485 
Ø proizvodnje mlijeka (kg/laktaciji): 5.073 
Ø sadržaja masti (%): 3,80 
Ø sadržaja proteina (%): 3,33 
dnevni prirast bikova (g): ~ 1.200 
randman bikova (%): 58 

Vodeni bivol

Water Buffalo

Vodeni bivol (bubalus bubalis) je pripitomljena vrsta koja je rasprostranjena širom svijeta. Svjetska populacija bivola od 130 miliona grla ukupno proizvodi preko 10% kravljeg mlijeka i preko 12 % mesa ukupne svjetske proizvodnje. Dok se 95 % bivola uzgaja u Aziji (Indija, Kina, Pakistan) mali, ali nezanemariv broj se nalazi u području Jugoistočne Europe.

Vodeni bivoli sazrijevaju kasno i ne mogu se križati s domaćim govedima. Njihovo mlijeko sadrži manje kolesterola (cca. -68%), više masti i proteina i više vitamina A i B12. Njihovo meso sadrži malo kolesterola (cca. –57%), ima nizak sadržaj masti (ca. –27%) i ima nešto drugačiji okus.

Skromni i robusni vodeni bivoli prikladni su za čuvanje na nepogodnim vlažnim i močvarnim pašnjacima s travom niske kvalitete- upravo na onim lokacijama, gdje je držanje intenzivnih pasmina nemoguće ili neproduktivno.

U usporedbi sa specijaliziranim pasminama goveda, proizvodnja mesa i mlijeka bivola puno je niža, međutim okus i konzistencija mlijeka i mesa ove vrste su drugačiji.

Sve veći broj potrošača kupuje po visokoj cijeni bivolje proizvode. Ukoliko postoji pristup odgovarajućem tržištu, visoki prihodi mogu kompenzirati nisku proizvodnju.
INTERBOVES isporučuje vodene bivole porijeklom iz Jugoistočne Europe.

  mužjaci ženke
porodna težina (kg): 33  31
visina (cm):    
težina (kg): 900-1.100 550-650 
dnevni prirast (g):  600-700  
dob pri prvom teljenju (mjeseci):    36-48 
proizvodnja mlijeka (kg/laktacija):    1.800-2.000
sadržaj mliječne masti (%):    7,5-8,0