Različite pasmine za različite potrebe:
Vi odlučite, mi ćemo isporučiti!
 
 

Mesne pasmine

Njemački Gelbvieh (‘njemačko žuto govedo')

German Gelbvieh

Njemačko žuto govedo je mesno orijentirana dvonamjenska pasmina. Uzgojno područje ove pasmine je sjeverna Bavarska. Ova goveda su jednobojna, od svijetlo žute do crveno žute boje. Potpuna pigmentacija štiti ove životinje od intenzivne sunčeve radijacije u tropskim i suptropskim područjima.
Uzgojni cilj je krava dugogodišnje proizvodnosti i redovitog teljenja, a idealna je za uzgoj u sustavu krava-tele i za komercijalna križanja sa mliječnim i mesnim pasminama.
Visoka proizvodnja mlijeka osigurava rast teleta i izvrsnu težinu pri odbiću. Prednost ove pasmine je u dobroj prilagodbi različitim uvjetima klime i managementa. Pravilne noge s tamnim, čvrstim papcima, miran temperament uz izvrstan majčinski instinkt čine njemačko žuto govedo odličnom pasminom za profesionalnu proizvodnju mesa.

Činjenice i podaci: 2011
ukupna populacija: ~ 15.000
umatičenih krava: 2.203
međutelidbeni interval (dana): 403
starost pri prvom teljenju (mjeseci): 30,5
Ø proizvodnja mlijeka (kg/laktacija): 5.737
Ø sadržaj masti (%): 4,18
Ø sadržaj proteina (%): 3,49

 

  mužjaci ženke
visina (cm): 148-160 138-145
težina (kg): 1.100-1.350 700-850
dnevni prirast (g/dan): > 1.300 > 1.100

Njemački Angus

German Angus

Ova genetički šuta, jednobojna mesna pasmina ima prošireno tijelo dobre mišićavosti i odličnih butova. Ranozrelost, plodnost, lagano teljenje, majčinska sposobnost, najbolji prirasti zahvaljujući perzistentnoj visokoj laktaciji tipične su osobine njemačkog angusa. Dodatne uzgojne ciljeve čine brz razvoj, visoki dnevni prirast uz dobru konverziju hrane i dobro oblikovan, visoko kvalitetan trup.

Pri prikladnom menedžmentu stada uz teljenje ujesen ili zimi , efikasno korištenje dugotrajnog ostajanja uz majku pridonosi razvoju podmlatka koji dobije tri petine svoje konačne težine iz grube hrane i sa paše. Kratki i propisani konačni period tova rezultira poželjnom konformacijom trupa koju mladi ili malo stariji angus postiže uz manje intenzivan obrok.

Njemački Angus uzgaja se u crnoj i crvenoj boji.

Profil pasmine:

  • srednja do intenzivna mesna pasmina
  mužjaci ženke
Porodna težina (kg): 35 32
Visina (cm): 135-150 125-140
Težina-živa vaga (kg): 900-1.100 550-700
Starost pri prvom teljenju (mjeseci):   24-27

Njemački Charolais

German Charolais

Najpoznatije osobine njemačkog Charolaisa su: jaki majčinski instinkt, odličan prirast, izvrsna sposobnost napasivanja i dobroćudan temperament. Najprikladniju završnu fazu za ovu pasminu čini tov na intenzivnim farmama uz hranidbu koncentratima. Tokom čitavog perioda tova dnevni prirast od 1500 g je konstantan. Na taj se način konačna željena težina od 650 do 700 kg postiže u uzrastu od 16 mjeseci. Životinje koje su postigle prikladnu klaoničku težinu imaju lagano mramorirano meso bez debelog masnog površinskog sloja i značajnijih spremišta masti. Zahvaljujući dobroj sposobnosti prilagodbe ove pasmine, krave ili volovi mogu ući u završnu fazu tova i na manje intenzivnim lokacijama.

Profil pasmine:

  • intenzivna mesna pasmina
  mužjaci ženke
Porodna težina (kg): 44 40
Visina (cm): 145-155 140-150
Težina-živa vaga (kg): 1.200-1.400 800-1.000
Starost pri prvom teljenju (mjeseci):   33-36

Njemački Limousin

German Limousin

Cilj uzgoja njemačkog limousina je postizanje dobre dužine i širine tijela. Kvaliteta kostiju je dobra, pri čemu je razvijenost mišićnog sustava, a posebice zadnjih četvrtina odlična. Dugačka, lagano nakošena i široka križa poželjna su radi laganog teljenja. U periodu upravljanog tova koji bi trebao završiti u starosti od 18 mjeseci teži se prirastima od 1100 do 1300 g. Mliječni prinosi trebali bi biti dovoljni za uspješan razvoj teladi.

Ova je pasmina izrazito vitalna. Preporučuje se za korištenje u područjima sa slabijom ispašom gdje se stada u sustavu krava-tele drže uz minimalni nadzor, a posebice pri teljenju. Trup sadrži manji postotak kostiju i hrskavica i neznatno je prekriven mašću. Depozit masti je dobar u vrijednim dijelovima mesa.

Profil pasmine:

  • srednje intenzivna mesna pasmina
  mužjaci ženke
Porodna težina (kg): 39 36
Visina (cm): 147 138
Težina-živa vaga (kg): 1.100 700
Starost pri prvom teljenju (mjeseci):   30-36

Njemački Blonde d’Aquitaine

German Blonde d’Aquitaine

Njemački Blonde d’Aquitaine poznat je po tome što nije zahtjevan s obzirom na držanje, stada u sustavu krava-tele su mirna i lagano se prilagodjavaju različitim klimatskim i hranidbenim uvjetima. Ova goveda se mogu držati na ispaši tijekom ljeta a po zimi hraniti sijenom ili travnom silažom. Pri intenzivnom hranjenju pasmina ostvaruje svoj puni potencijal a mladi bikovi postižu dnevne priraste veće od 2000 g.

Boja ovih goveda je jednolika žuta od svijetlo žute do pšenične nijanse a pasmina pripada grupi velikih mesnih intenzivnih pasmina. Životinje imaju dugo i simetrično tijelo, uz dobru prekrivenost mišićima na križima, leđima i ramenima.

Profil pasmine:

  • srednje intenzivna mesna pasmina
  mužjaci ženke
Porodna težina (kg): 46 41
Visina (cm): 155-170 140-150
Težina-živa vaga (kg): 1.100-1.300 850-950
Starost pri prvom teljenju (mjeseci):   32-33

Njemački Hereford

German Hereford

Ova goveda srednjeg formata smeđe su do crveno smeđe boje. Prepoznatljiva bijela boja glave prenosi se dominantno. Donja strana vrata, trbuh i distalni dijelovi nogu su također bijeli. Poželjni su prepoznatljiva bijela pruga i nepigmentirano nosno ogledalo.

Velika pažnja posvećuje se harmoničnom i proporcionalnom tijelu. Životinje trebaju imati dobar prirast na trupu bez većih depozita masti. Duboko razvijeno tijelo treba osigurati visoki kapacitet konzumacije hrane. Poželjne su pravilne noge sa čvrstim papcima i visokom petom. Uzgajaju se sa rogovima ili bez rogova (šute životinje).

U uvjetima Njemačke, dnevni prirasti mladih bikova kreću se oko 1100g. Dobra efikasnost u tovu i prirasti trupa rezultiraju time da pasmina ubrzano dobiva sve veće značenje kako u čistokrvnom obliku tako i u križanjima s lokalnim mliječnim i mesnim pasminama. Korištenje ove pasmine u zaštićenim prirodnim područjima pokazalo se uspješnim.

Profil pasmine:

  • srednja do intenzivna mesna pasmina
  mužjaci ženke
Porodna težina (kg): 36 33
Visina (cm): 140-155 130-140
Težina-živa vaga (kg): 900-1.300 600-700
Starost pri prvom teljenju (mjeseci):   24

Njemački Galloway

German Galloway

Njemački Galloway otporna je i nezahtjevna pasmina poznata po vrlo dobroj konverziji hrane kao i po mirnom i druželjubivom karakteru. Osim toga pasminu krase dobre majčinske sposobnosti i povezanost sa stadom. Povrh svega, ove životinje su dugovječne, kasnozrele, fertilne i lagano se tele. S obzirom na svoju otpornost, jedinke ove pasmine lako se prilagođavaju najrazličitijim uvjetima držanja.

Kao posljedica skromnih zahtjeva i dobrog zdravlja, ova pasmina ima specijalno značenje u držanju na zaštićenim područjima.

Njemački galloway genetički je šut a boje su crne, svijetle, crvene, bijele i sa bijelim pojasom oko leđa i trbuha. Životinje imaju duboko, kompaktno, simetrično tijelo mišićavih ramena. Stražnji butovi su mesnati, bedra siroka i ravna. Noge su sitnih kostiju i kratke, dlaka je mekana uz specijalno gustu poddlaku.

Profil pasmine:

  • ekstenzivna mesna pasmina
  mužjaci ženke
Porodna težina (kg): 30 27
Visina (cm): 128 120
Težina-živa vaga (kg): 800 550
Starost pri prvom teljenju (mjeseci):   33

Njemačko Highland govedo

German Highland cattle

Highland goveda iz Njemačke prikladna su za ekstenzivnu proizvodnju mesa na ispaši, ali ne i za intenzivan tov. Bikovi i volovi spremni su za klanje u starosti između 24 i 30 mjeseci. Skromni zahtjevi ovih životinja dopuštaju cjelogodišnje napasivanje čak pri slaboj ponudi hrane. Pri držanju ovih goveda na otvorenom nisu potrebni nikakvi objekti pa su stoga idealna za očuvanje prirode i krajolika.

Profil pasmine:

  • ekstenzivna mesna pasmina
  mužjaci ženke
Porodna težina (kg): 25 22
Visina (cm): 125-135 110-120
Težina-živa vaga (kg): 650-750 450-550
Starost pri prvom teljenju (mjeseci):   39

Njemački Salers

German Salers

Salers goveda poznata su po svojoj dugovječnosti, dobroj konverziji hrane i prilagođavanju različitim uvjetima klime i managementa. Krave su čuvene po relativno visokoj mliječnosti i majčinskoj sposobnosti. Dugačka i široka križa pogoduju laganom teljenju a također i križanjima s pasminama velikog formata.

Zahvaljujući svojim čvrstim crnim papcima ova je pasmina prikladna je za držanje na otrvorenom tijekom čitave godine kao i u štalama. Pri intenzivnom hranjenju dnevni prirasti kao su u pravilu 1300g uz randman oko 60%.

Profil pasmine:

  • srednja do intenzivna mesna pasmina
  mužjaci ženke
Porodna težina (kg): 39 36
Visina (cm): 148-155 138-145
Težina-živa vaga (kg): 900-1.100 650-850

Njemački Piemonteser

German Piemontese

Pijemontezer je ranozrela i dugovječna pasmina koja se lako prilagođava različitim uvjetima ili tipovima klime, ograničenim mogućnostima jednako kao i otvorenim i polu-otvorenim sustavima držanja stada. Pri intenzivnom tovu prirasti su posebno dobri. Visoki tovni rezultati postižu se i ekstenzivnim držanjem.

Profil pasmine:

  • srednje intenzivna mesna pasmina
  male female
Porodna težina (kg): 42 38
Visina (cm): 150 135-140
Težina-živa vaga (kg): 950-1.150 650-750

Njemačka crna velška pasmina

German Welsh Black

Crna velška pasmina se oblikovala u zemlji porijekla tijekom mnogih desetljeća u teškim klimatskim uvjetima i često uz lošu kvalitetu paše. Rezultat ove prirodne selekcije su skromni zahtjevi ovih životinja i dobra prilagodba žestokim prirodnim uvjetima. Životinje su poznate po izvrsnom fertilitetu i dugovječnosti. Velška crna pasmina prikladna je za ekstenzivnu proizvodnju mesa na pašnjacima, pri čemu ujedno sudjeluje u očuvanju krajolika.

Profil pasmine:

  • ekstenzivna mesna pasmina
  mužjaci ženke
Porodna težina (kg): 38 35
Visina (cm): 142 132
Težina-živa vaga (kg): 1.000 650