Сrveno-bijeli i crno-bijeli holštajn: jedna pasmina - dvije različite boje!
 

Njemački holštajn (crno-bijeli)

Vrhunska pasmina za sve specijalizirane proizvođače mlijeka!

Prednosti njemačkog holštajna:

  • mliječna pasmina najbolje proizvodnje i genetičkog potencijala za proizvodnju više od 10000 kg u jednoj laktaciji
  • brzi rast pogoduje ranom osjemenjivanju i prvom teljenju
  • krave velikog formata, dugačkog i dubokog tijela i visokog kapaciteta konzumacije hrane
  • solidno zdravlje i redovita plodnost, pravilan i robustan fundament
  • izvrsna muznost i oblik vimena
  • njemački holštajni najbolje odgovaraju proizvodnji u velikim i suvremenim mliječnim farmama
  • pasmina koja se iz Europe najviše izvozi, dokazano dobra u različitim klimatskim uvjetima širom svijeta

Činjenice i podaci: 2011
ukupna populacija: ~ 5.200.000
broj umatičenih krava: 1.586.051
Ø mlijeka (kg/laktacija): 9.008
Ø masti (%): 4,02
Ø proteina (%): 3,35
Ø mlijeka prvotelke (kg): 8.187
međutelidbeni interval (dan): 414
mjeseci dob pri prvom teljenju: 27,5
Ø starost pri izlučenju (godina): >5,459% od svih umatičenih goveda u Njemačkoj

S 1.586.051 crno-bijelih krava unesenih u matične knjige, holštajni su najznačajnija pasmina goveda u Njemačkoj. Zahvaljujući ovakvoj brojnosti, populacija njemačkog holštajna ujedno je najveća populacija holštajna na svijetu.

Rasprostranjeni su po čitavoj državi, pri tome da su na jugu (Bavarska i Baden-Virtemberg) zastupljeni u relativno malom broju.
Matični uzgoj njemačkog holštajna počeo je prije više od 130 godina, kada su osnovana prva udruženja uzgajivača. U današnje vrijeme oko 25.000 svojim radom pridonosi napretku ove uspješne mliječne pasmine!

INTERBOVES nabavlja goveda holštajn pasmine iz područja njenog porijekla i srca uzgoja: između Harz gorja i područja obale Sjevernog mora. U suradnji s uzgojnim stručnjacima iz udruženja, prezentiramo Vam našu rasplodnu stoku direktno na uzgojnim i mliječnim farmama.

Poslije intenzivne hranidbe na početku uzgoja, u periodu od travnja do listopada junice njemačkog holštajna se drže na prostranim i kvalitetnim pašnjacima 24 sata dnevno. Ovaj zdravi uzgojni period podloga je za buduću visoku proizvodnju u kombinaciji sa zdravljem i dugovječnosti.

Temeljem ranozrelosti i brzog razvitka, a u direktnoj ovisnosti o itenzitetu uzgoja, junice njemačkog holštajna mogu se osjemenjivati pri uzrastu od 14 mjeseci naviše. Neposredno prije prvog teljenja visokosteone junice dostižu težine između 550 i 650 kg.

Veliko i dugo tijelo dugih rebara karakterizira predstavnike pasmine njemački holštajn, omogućuje veliku konzumaciju hrane, osiguravajući stabilno zdravlje čak i pri proizvodnji od 40 kg mlijeka/dan. Visokoproizvodnim kravama u velikim i srednje velikim farmama hrana se daje najčešće putem mikser-prikolica u obliku TMR obroka ili uz prihranu koncentratom putem hranidbenih automata.

Kvaliteta stada i njeno neprekidno poboljšanje odlučujući su za gospodarski uspjeh proizvođača mlijeka. Podršku njemačkim uzgajivačima pružaju uzgojne organizacije i ustanove za u.o., osiguravajući pouzdane povratne podatke o proizvodnji i uzgojnim vrijednostima.

Ciljano uparivanje se vrši njemačkim i internacionalnim vrhunskim bikovima, a dodatno svake godine i tisućom novih testnih bikova koji potječu od 0,1% najboljih umatičenih krava.
Uvjeti za ovakvu ciljanu suradnju su postojanje neovisne kontrole proizvodnje mlijeka, kao i upotreba umjetnog osjemenjivanja. S 83%-tnim udjelom kontrole proizvodnje i s 81%-tnim udjelom primjene umjetnog osjemenjivanja, Njemačka se nalazi u svjetskom vrhu.

Kod najboljih obitelji krava na području cijele države dodatno se koriste biotehnologije OPO/IVP (ovum pick-up s in-vitro proizvodnjom) i embriotransfer (ET).

Pored same proizvodnje mlijeka, sadržaja masti i bjelančevina, u uzgoju njemačkog holštajna se rano počelo pridavati veliko značenje i takozvanim sekundarnim osobinama, te će stoga životinje koje primite imati najbolje predispozicije vezane uz plodnost, zdravlje vimenta i zdravi funkcionalni fundament.
Njemački holštajni izvoze se širom svijeta već desetljećima, pri čemu su se dokazali u različitim klimatskim uvjetima. Bilo pri držanju na obiteljskim gospodarstvima, bilo na velikim farmama, holštajni se dobro prilagođavaju svim oblicima držanja. Profitirajte i Vi uz cijenjene kvalitetne holštajne isporučene iz Njemačke - europskog izvoznog prvaka!